Verbeter de kwaliteit van je systeemwater

De systeemwaterkwaliteit in een (gesloten) verwarmingssysteem is van groot belang voor de efficiëntie en levensduur van het systeem.  Een slechte kwaliteit kan leiden tot problemen zoals roest, corrosie, lekkages, verstopte leidingen en uitval van andere (dure) componenten in het systeem.

Hoe houd je de systeemwaterkwaliteit op peil?

Er zijn heel veel factoren die directe of indirect invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het systeemwater. Uiteraard is het gebruikte vulwater hierin een belangrijke factor. De 5 belangrijkste parameters voor de kwaliteit van systeemwater zijn:

  • pH-waarde, dit wordt ook wel de zuurtegraad genoemd. Metalen die zijn toegepast in het systeem, denk aan leidingen, koppelingen,  onderdelen van verwarming/pomp, etc., zijn gevoelig voor deze zuurtegraad. Een afwijkende pH waarde kan schade veroorzaken aan deze componenten waardoor vervuiling van het systeemwater ontstaat.
  • alkaliniteit van het water, dit geeft aan in hoeverre het water het water "bestand" is tegen een wisselende pH-waarde. Hoe hoger de alkaliniteit, hoe stabliere de pH zal zijn.
  • hardheid, hiermee wordt het percentage calcium (kalk) en magnesium in het water bepaald. Een te hoge hardheid kan kalkafzettingen (vervuiling) veroorzaken en uiteindelijk leiden tot verstoppingen. 
  • elektrische geleidbaarheid, wat bepaald wordt door de hoeveelheid zouten en mineralen in het water. Niet alleen hebben de zouten en mineralen invloed op de gebruikte materialen maar kunnen ze zich ook ophopen in het systeem en leiden tot verstoppingen.
  • ATP waarde, deze geeft aan of er levende cellen ofwel cellen van organische oorsprong in het water aanwezig zijn.
De 5 belangrijkste parameters voor systeemwater
Niet zeker van je waterkwaliteit? Meten is zeker weten. Bescherm je verwarmingssysteem en voorkom problemen!

Hoe houd je je systeemwater in "shape"

Meten is weten, laat je systeemwater testen!

Heb je heel veel problemen met je verwarmingssysteem dan is het raadzaam om het water in je systeem te laten testen. Soms voldoet een simpele test maar zeker bij grotere en complexere systemen is een uitgebreidere test aan te bevelen om te achterhalen wat de problemen veroorzaakt.

Op basis van deze test kan dan gekeken worden welke maatregelen er genomen moeten worden om de installatie weer "gezond" te maken door de kwaliteit van het systeemwater te verbeteren.

Meer weten over het testen van je systeemwater?